Exhibition: “Diorama in Art”
2 – 16 November 2018, “House of Cyprus”, Xenofontos Street 2A, Athens 10557
Curators: Fiona Mouzakitis, Despina Stavrou
«Το Διόραμα στην Τέχνη»
Η έκθεση θέλει να αναδείξει την εικαστική χρήση του διοράματος στην δουλειά των συγχρόνων καλλιτεχνών. Τι είναι όμως το Διόραμα; Το Διόραμα είναι ένα τρισδιάστατο μοντέλο σε φυσικό μέγεθος ή μινιατούρα που συχνά περικλείεται σε μια γυάλινη βιτρίνα. Το Διοράματα χρησιμοποιούνται κυρίως στον μοντελισμό και στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, όπου αναπαριστάνουν σκηνές του φυσικού περιβάλλοντος.
Η στροφή της τέχνης σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα αναβίωσε το εικαστικό διοράμα ως μέσον προβολής κοινωνικών προβλημάτων και μελλοντικών δυστοπικών κόσμων.
Στα διοράματα του Alexis Rockmann βλέπουμε εφιαλτικά σκηνικά μιας φύσης μολυσμένης, νεκρής και μεταλλαγμένης. Κοιτάζοντας τα διοράματα του Guillame Lachapelle έχουμε την ψευδαίσθηση του άπειρου χώρου μέσω των καθρεφτών που χρησιμοποιεί. Τα διοράματα του αναπαριστούν ένα κόσμο εγκαταλειμμένο από την ανθρώπινη ύπαρξη, μια στιγμή στην αιωνιότητα.
Τα εικαστικά διοράματα τον συγχρόνων καλλιτεχνών είναι τρισδιάστατα μοντέλα που απεικονίζουν φανταστικούς κόσμους, μινιμαλιστικά τοπία, ρομαντικά σκηνικά και πανέμορφες εικόνες του μυαλού. Τα διοράματα μοιάζουν με τα σκηνικά μιας ταινίας και το καθένα διηγείται την δική του ιστορία. Η πραγματικότητα συμπυκνώνεται και ο καλλιτέχνης έχει την δυνατότητα να αλλάξει την αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Κάθε διόραμα είναι ένας κλειστός κατασκευασμένος κόσμος που μας καλεί να τον ανακαλύψουμε. Μία μεταφορά της πραγματικότητας ή μια εξήγηση της.
Οι κατασκευασμένοι αυτοί κόσμοι συνδυάζουν μια θεατρική και οπτική εμπειρία για τον θεατή μέσω χρήσης διαφορετικών υλικών, αντικειμένων, ήχου και φωτός. Μια εμπειρία πολύ πιο άμεση που εσωκλείει νοητικά τον θεατή στον κόσμο του έργου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του Διοράματος είναι η ψευδαίσθηση, η συγχώνευση της πραγματικότητα με την φαντασία, η αλλοίωση της προοπτικής, του μεγέθους και του χώρου. Στους επινοημένους αυτούς κόσμους ο χρόνος κυλάει διαφορετικά από τον πραγματικό χρόνο του θεατή. Η πραγματικότητα αποδομείται για να ξαναφτιαχτεί με την προσωπική αντίληψή του καλλιτέχνη.
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση χρησιμοποιούν την φόρμα του διοράματος αλλά με διαφορετική προσέγγιση και έκφραση ιδεών και αισθητικής. Η έκθεση φιλοξενεί καλλιτέχνες από τον εικαστικό χώρο και τον χώρο του μοντελισμού και της σκηνογραφίας, ερευνώντας έτσι το εικαστικό διόραμα σε όλες του της μορφές.
Φιόνα Μουζακίτη
Εικαστικός, Ιστορικός τέχνης
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Μάρω Βαγιάτη, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Κλειώ Γκιζελή, Ελένη Γκλίνου, Βάλια Γκούζια, Έρρικα Γκουτενσβάγκερ, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Νίκη Καποκάκη, Άρης Κλωνιζάκης, Νίκος Κρυωνίδης, Κοσμάς Λιλικάκης, Κυριακή Μαυρογεώργη, Γιώργος Μεφσούτ, Φιόνα Μουζακίτη, Κατερίνα Μπαραμπούτη, Μαρία Μπενάκη, Αγγελική Μπρισνόβαλη, Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Σούλα Πέτρου, Αντρέας Ρουσουνέλης, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Άρις Στοΐδης, Πηνελόπη Συρογιάννη, Γιώργος Τσεριώνης, Ευστάθιος Φώτης, Μαρία Χανιωτάκη, Άννα- Μαρία Χατζηστεφάνου.
Εγκαίνια έκθεσης: 2 Νοεμβρίου 2018
Διάρκεια έκθεσης: 3 Νοεμβρίου – 16 Νοεμβρίου 2018
Επιμελήτριες έκθεσης: Φιόνα Μουζακίτη, Δέσποινα Σταύρου
Συντονισμός: Μαρία Ραγιά